Carl Wilhelmson (1866–1928)

Carl Wilhelmson föddes i Fiskebäckskil men flyttade som 14-åring till Göteborg för att lära sig det litografiska hantverket. 1888 började han på Valands konstskola där Carl Larsson och Bruno Liljefors var hans lärare. Under 1890-talet tillbringade Wilhelmson tre år i Leipzig som litograf och därefter fyra år i Paris varav en viss tid vid Académie Julien. Det var efter denna vistelse i Frankrike som hans kärva målarteknik kom att präglas av nyfunnen lätthet och smidighet.

Väl hemma i Göteborg blev han ombedd att axla rollen som föreståndare för Valand, som efter att Carl Larsson flyttat till Paris, drastiskt förlorat inte bara sitt rykte utan även sina elever. Wilhelmsons skicklighet i att undervisa lockade nya elever ända fram till att han slutade sin lärargärning 1910.

Samma år reste Wilhelmson till Spanien, för att vid hemkomsten flytta med familjen till Stockholm. I huvudstaden kom Wilhelmson snart att starta en egen målarskola eftersom han saknade den glädjefyllda undervisningen allt för mycket. År 1925 blev han professor vid Konstakademien. 

 
 

Flicka med rosett. Olja på träpannå, 27 x 21,5 cm, signerad C. Wilhelmson. A tergo på pannån numrerad 309 (konstnärens egenhändiga notering).

Wilhelmson på Västkusten

Carl Wilhelmson skildrade huvudsakligen sin barndoms Fiskebäckskil, och till skillnad från andra i sin krets målade han både landskap och människor. Istället för att skissa upp eller teckna sina förlagor använde sig Wilhelmson av fotografier. Han var präglad av 1880-talets realism och målade med en typisk detaljrikedom och saklig enkelhet de inträngande porträtten av fiskarfamiljernas vardag på västkusten.

Vid Brunnen. Olja (Weimarfärg) på duk, 60 x 50 cm, signerad och daterad C. Wilhelmson 1921.

Carl Wilhelmson hos Åmells

Verk av Carl Wilhelmson finns idag på flera av Sveriges största museer, och hans verk är mycket eftertraktade. Om du är intresserad av att köpa eller sälja verk av Carl Wilhelmson är du välkommen att kontakta Åmells konsthandel – vi är världsledande inom skandinavisk konst från 1600-talet och framåt, och hjälper dig gärna att hitta vad du letar efter.

 
 

Välkommen

Öppettider:

Vardag 10-18
Lördag 12-16 under utställning